Jelenlegi hely

Egymást Értő Szakemberek Nemzetközi Konferencia 2018

Egymást Értő Szakemberek Nemzetközi Konferencia 2018

2018. 10. 01-02 között került sor a Szociális Klaszter Egyesület által szervezet nemzetközi konferenciára Budapesten. A konferencia célja elsősorban olyan interdiszciplináris, tudományos és gyakorlati területen mozgó szakemberek közös gondolkodására nyújtott lehetőséget, akiket az idősellátás, az idősgondozás, demencia vagy éppen az idősek ellátásának jövőbeni innovatív lehetőségei, már működő jó gyakorlatai foglalkoztatnak.

A szakmai tanácskozás első napján Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást. Részletesen bemutatkozott az INDEED Projekt Prof. Dr. Alexander Kurz tolmácsolásában, melynek célja a demens ellátás erősítése a Duna régióban illetve a nemzeti demencia stratégiák fejlesztése. 10 együttműködő ország segítségével a projekt készségfejlesztő és információ átadó munkát végez a demens személyek ellátásában érintett szervezetek, szakemberek számára. A fejlesztés 3 modulon keresztül történik: interdiszciplináris tréning (CAMPUS), network fejlesztés (CONNECT), üzleti tanácsadás (COACH).

Továbbá friss kutatási eredményeket hallhattak a résztvevők a háziorvosok demencia szűrési gyakorlatával, tapasztalatával és attitűdjeivel kapcsolatban Prof. Dr. Kálmán Jánostól a SZTE Pszichiátriai Klinikájának tanszékvezetőjétől. Elena Weber, az AGE Platform európai ernyőszervezet titkára pedig szervezet céljairól és munkájáról tartott előadást.

A konferencia második napján a haza és nemzetközi résztvevők bepillanthattak a Budapesten található alacskai úti idősek otthona mindennapjaiba, interaktív, kiscsoportos workshopok keretében.

további információk: http://szocialisklaszter.hu/

 

EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities) Technológia és digitalizáció a szociális ellátásban konferencia 2018.

Az EASPD 2018 őszén Barcelonában rendezte meg éves nemzetközi konferenciáját Technológia és digitalizáció a szociális ellátásban címmel. A konferencia célja elsősorban a fogyatékos személyekkel foglalkozó szolgáltatók, szakemberek, kutatók számára egy olyan közös platform biztosítása, ahol információkhoz juthatnak a legfrissebb kutatások, fejlesztések és jó gyakorlatok terén. A fogyatékos célcsoport mellett fontos megemlíteni, hogy több bemutatkozó projekt és előadás emelte be az érintett célcsoportok közé az időseket, mint potenciális ellátottkat. A technikai fejlesztések, a folyamatosan fejlődő infokommunikációs eszközök és alkalmazások ugyanis nagy segítséget jelenthetnek az idősellátásban is. A konferencia egyik legfontosabb kulcsüzenete, hogy nincsen átlagos felhasználó illetve olyan technikai megoldások szükségesek minden ellátotti csoportnak, ami előnyös és hatékony. A kommunikációjukban akadályozott, vagy nehezen kommunikáló klienseknek szánt applikációk mellett pl.: What matters to me (Finnország), Mefacilyta (Spanyolország) több ülés is foglalkozott a technikai fejlesztések törvényhozásban és etikai kérdésekben érintett felvetéseivel. Illetve komoly hangsúlyt kapott a szociális ágazatban dolgozók felkészítésével és informálásával az új technikai lehetőségek kapcsán, melyek nem szükségtelenné teszik a munkájukat, sokkal inkább tehermentesítik őket, több időt biztosítva más személyes kontaktust igénylő feladatokra.

további információ: http://easpd.eu/en/content/annual-conference-2018-barcelona

   Gallery