Jelenlegi hely

KMSZA - Története

A Kelet-Magyarországi Szépkorúak Akadémiája (KMSZA) 2015-ben indult a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Gerontológiai Tanszékének és a Debreceni Akadémiai Bizottság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Albizottsága Gerontológiai Munkabizottságának a kezdeményezésére, Nyíregyháza város Önkormányzatának közreműködésével.
Az akadémia tovább vitte azokat a hagyományokat, melyek során az idősek számára előadás-sorozatokat tartottak különböző témakörökben. Ez a fajta információ-terjesztés már régi keletű, azonban időről-időre megszakadtak, majd újra elindultak az ilyen jellegű akadémiák. Az elöregedő magyar társadalom gondjainak megoldásához többek között az információterjesztés is hozzájárulhat, s ez inspirálta ezeknek a hagyományoknak a felélesztését. Ma Magyarországon több városban van már hasonló jellegű kezdeményezés, különböző elnevezésekkel (pl. Harmadik Kor Egyeteme). A legkiterjedtebb a Zsigmond Király Főiskola (Budapest) kezdeményezésére alakult Nyugdíjas Akadémiák, de szerte az országban (pl. Győr, Szeged, Kecskemét, stb.) vannak idősakadémiák. Kelet-Magyarországon eddig a miskolci Harmadik kor Egyeteme funkcionált, ehhez csatlakozott a KMSZA, hogy egész Kelet-Magyarországra kiterjessze az akadémiát.
Az eddigi előadásokról és az ezzel kapcsolatos hírekről az akadémia Facebook oldalán lehet tájékozódni (https://www.facebook.com/kemisza/), illetve a hamarosan elinduló másik weboldalon (www.aktividosodes.hu) is, mely az aktív idősödéssel kapcsolatos ismereteket teszi közzé. Az eddigi akadémiákat olyan nagynevű gerontológusok és más területek szakemberei fémjelzik, mint prof dr. Semsei Imre, dr. Boga Bálint, dr. Jászberényi József vagy dr. Dobos László (s a sort lehetne még sokáig folytatni). Javasoljuk, hogy aki bővebb információt kíván kapni, keresse fel az említett weboldal(aka)t.
 
   Gallery